18 Nisan 2015 Cumartesi

Merengli Çilekli Pasta


En yakın arkadasımın dogum gününe bu pastayı yaparken bu kadar ilgi görecegini,talep olacagını tahmin bile etmiyodum.Bu sene dogum günü süprizlerini bırakmıstık,artık tek süpriz olan pastalardı.Sadece nası daha güzel ve sirin görünebilir diye düsündüm.Zaten cilekli ve merengli olacagı aklımdaydı.Nası yerleştirsem,nası yerleştirsem? derken akısına bırakarak ve  bir kac ekleme yaparak görüntüsüyle merak uyandıracak bir pastaya dönüstü.Kokusuysa buram buram cilek.Kek olarakta cok yakısacagını düsündügüm tereyaglı yani sarı keki sectim.Oda pastalarla harikalar yaratan Dilek'in blogundan.

Tarifteki yumurta beyazı,sarısı kafanızı karıstırmasın.Toplamda 8 yumurtadan hesaplarsanız sarı ve beyazlarını sonradan ayırırsınız.Pastacı kremasını kolaylık olsun diye 2 gün önceden yaparsanız rahat edersiniz.Yoksa 1 gün veya 3-4 saat önceden yapıp dinlendirirseniz krema cok daha iyi olacaktır. Aynı sekilde merengleride önceden yapıp agzı sıkı bir kapta saklayıp sonrasında pasta süslemede kullanabilirsiniz.Yada ugrasmak istemezseniz hazır bezede kullanabilirsiniz.



Tereyaglı (Sarı) Kek:

4 yumurta
225 gr tereyag
2 su b toz seker
1 su b yogurt (isterseniz süt,kremada kullanabilirsiniz)
3.5 su b un
1.5 cay k kabartma tozu
1/4 cay k tuz

Tereyagını ve yumurtaları her zamanki gibi oda sıcaklıgına bırakın,unu eleyin.Tereyag ve sekeri bir kapta 3 dakika cırpıp kremamsı bir hal aldırın.Yumurtaları teker teker ekleyip karıstıgından emin olana kadar cırpın.Yogurdu ekleyip,elediginiz unu,kabartma tozunu ve tuzu katın.Cırpıcıyla karısım homojen hale gelene kadar karıstırın ve önceden ısıtılmıs 175* derecede 30-35 dk pişirin.Ben 22 cmlik kalıbımda ayrı ayrı pişirdim.Siz isterseniz tek kalıpta pişirip katları ayırabilirsiniz.İstersenizde 2 ayrı kalıpta pişirin.Piştikten sonra sogumaya bırakın.


Pastacı Kreması:

4 yumurta sarısı
500 ml süt
6 yemek k nisasta
5 yemek k seker
2 yemek k tereyag

Yumurta sarılarını bir kapta cırpın.Nisastayı ekleyin.Tencerede sütü ve sekeri ısıtın.Cok sıcak olmasına gerek yok.Yumurta karısımına süt karısımından azar azar ekleyip,hızlıca karıstırarak pişmesini engelleyin.Yumurtalı karısım ısınınca hepsini tencereye dökün ve muhallebi kıvamı alana kadar pişirin.Ocagın altını kapatın ve tereyagını ekleyin.Üstüne yapısacak sekilde strec filmle kapatıp sogumaya alın.Böylece yüzü kurumamıs olacak.Soguyunca dolaba kaldırın ve pasta süslemesine kadar bekletin.Süslemeden önce mikserle cırparak ipeksi kıvama ulastırın ve kullanılacak hale getirin.


Dıs Kaplama Kreması:

50 gr tereyag(oda sıcaklıgında)
250 gr labne peyniri(önceden süzülmüs)
1 paket süt kreması (önceden sogutulmus)
2 yemek k pudra sekeri

Oda sıcaklıgındaki tereyagı,labne ve pudra sekerini bir kapta karıstırın.Soguk kremayı ayrı bir kapta hacim alana kadar cırpın ve peynir kremasıyla birleştirin.Pasta süslemesine kadar dolapta bekletin.


Renkli Merengler:

3 yumurta beyazı
150gr robotta cekilmiş toz seker
Tuz
Pembe sıvı gıda boyası
Fırını önceden 140* derecede ısıtın.Yumurta beyazlarını bir kaba alarak köpürene kadar cırpın.Köpürünce tuz ekleyin.Biraz daha cırptıktan sonra robotta incelttiginiz toz sekerden azar azar ilave edip parlak,beyaz görüntüye ve sert bir kıvama ulasana kadar cırpın.Yaglı kagıt serdiginiz tepsiye krema torbasına doldurdugunuz merenglerden istediginiz büyüklüklerde sıkın.Ben 1/3 beyaz,1/3 beyaz-pembe,1/3 pembe olacak sekilde paylastırdım.Yaklasık 1 saat boyunca merengler kuruyup tepsiden ayrılır hale gelinceye kadar pişirin.Pişince sogumaya alın.


Birleştirme:

Elde ettiğimiz 2 kat sarı kekin ilk katına pastacı kremasının hepsini bosaltın ve dogradıgınız cilekleri kremanın üstüne dizin.Diger katı üstüne kapatın.Dıs kaplama kremasıyla her yerini sıvadıktan sonra cilek ve merengleri icinizden geldigince yerlestirin.Fırcanın ucunu gıda boyasına hafifce batırıp elinize vurarak benekler elde edin.Dilerseniz artan merengleri pastanın üstüne ufalayabilirsiniz.






2 yorum:

  1. Harikasın!:) sarı keki denedim lezizzz, peki pandispanya yaptiginda kac derecede pisiriyosun ve firini onceden isitiyomusun ?

    YanıtlaSil
  2. Harikasın!:) sarı keki denedim lezizzz, peki pandispanya yaptiginda kac derecede pisiriyosun ve firini onceden isitiyomusun ?

    YanıtlaSil