3 Eylül 2015 Perşembe

Fıstıklı Financier / Mekik Kek



Ülkemizde mekik kek olarak gecen bu kekle tanısalı 6-7 sene olmustur.Bir süre Ankara'da kaldıgımız dönem süresince Kayserili insanına o zamanlar farklı gelecek türden bir pastahane olan Liva Pastahanesi vardı.Halada var ama artık eskisi kadar kaliteli olmadıgı söylentiler arasında.Neyse biz bu pastahanenin mekiklerini gerek Ankara'da evde yedik,gerekse Ankara'ya gittigimizde alıp Kayseriye tasıdık.Öyle baslayınca 1 taneyle yetinmiyorsunuz zaten.Kek iki lokmada bitiyor ama tadı damagınızda kalıyor.Fazla iddialı bir kek.Kücük ama lezzet dolu derler ya hah işte öyle.

Çeşitleride var mesela.Geleneksel olarak sadece badem unuyla yapılmısı,fıstıklısı,cikolatalısı,vişnelisi yada siz bademe neyi yakıstırırsanız iste.Fransız mutfagına ait olan bu keklerin asıl icerigi bademli olması.Tabi diger lezzet katan madde ise kesinlikle kahverengi tereyagı.İşte bu noktada zaten bu kekin neden bu kadar bana cazip geldigi ortaya cıkıyor.

Neden adı mekik derseniz; mekik seklindeki kalıplarla yapılmasından kaynaklı.İlla böyle bir kalıba sahip olmanıza gerek yok tabi.Dikdörtgen olur,yuvarlak muffin kalıplarınız olur hic farketmez.Sadece cupcake yada muffin gibi cok kabarık bir kek elde etmediginiz icin yüksekligi az olan kalıp her zaman ideal olacaktır.Pişme süresinin kısa olmasından ötürü eger kalıbı fazlaca doldurursanız içinin pişmeyip dısının kuruması söz konusu olması tahminlerim arasında.



Tarifin zorlayacak bir yanı yok.Normal kek yapar gibi ama püf noktaları var tabi ki.

Bunlardan biri kullanacagımız oranlar.Kitaptan alacagım icin ve en dogru sekilde gramajla yapılacagı için bende size gramajlı tarif vericem.Çogu pasta şefi mutfak tartısı ve gramajlı ölcülerle tarif cıkarırlar bunu unutmayın.Bazen insanlardan sanki bardakla,yemek kasıgıyla ölcemiyormus bu yüzden tartıyla ölcüyormusum gibi tepki aldıgım icin bunu belirtmek istedim.Mutfak bir nevi deneye dayalı ve oranlar önemlidir ki malzemeler birbiriyle tepkimeye girip istedigimiz vasıfları olustursun.Bu yüzden daha öncede tavsiye ettigim gibi mutfak tartısı edinmeniz.

Benim tartımı soracak olursanız Arnica Balanza 4150 modeli.Hem kabı cok işime yarıyor,hemde ölcümleri dijital olarak gösteriyor.Oldukca memnunum.

Diger püf noktası ise kahverengi tereyagında.Tereyag kesinlikle sıcak olarak hamura ilave etmelisiniz.Ocaktan alıp dökecek sıcaklıkta yani.

Yumurta beyazını oda sıcaklıgına getirmeniz kek icin daha güzel olacaktır.

Fırını ısıtırken öncelikle 210 dereceye getiriyoruz.Kalıbı fırına verirken ise 175 dereceye düsürücez.Buda püfler arasında.

Yaptıgım 1 ölcüyle toplamda 3 cmlik 8 tane kek cıktı.

Ben vakit sıkıntısından dolayı herhangi bir meyve koyamadım ama siz isterseniz vişne,frambuaz türü meyvelerin suyunu aldıktan sonra üstüne koyabilirsiniz.


Tarif Bouchon Bakery adlı kitaptan

Malzemeler:

120 gr toz seker
40 gr un
20 gr badem unu
40 gr fıstık tozu
100 gr yumurta beyazı
100 gr tereyag


Fırını 210 derecede ısıtmaya baslayın.Kalıbınızı yumusamıs tereyagı ile hafifce yaglayıp kalıbı buzdolabına yada buzluga koyun.

Tereyagını ocakta eritin.Erittikten sonra ocagın altını kısıp diger işlemlere gecin.Arada kontrol ederek kahverengileşmesini saglayın.Yalnız dikkat edin cok fazla bekletip tereyagını yakmayın.Sadece karamel rengine bürünene kadar ocakta tutun.Hamura sıcak olarak katacagınızı unutmayın.

(Dilerseniz önce sadece tereyagını eritip,yumurta beyazını hamura kattıktan sonra yeniden ocaga alıp kahverengileşme işlemini yapabilirsiniz.Bu sayede sıcaklıkta ideal olur.)

Şekeri cırpma kabında karıstırın.Üstüne unu ekleyip karıstırın.

Badem unu,fıstık tozunu eleyip,hepsini bir karıstırın.

Kuru karısımın ortasını havuz gibi acarak yumurta beyazının bir kısmını dökün ve cırpın.Kabın kenarında ve dibinde kalan malzemeleri spatula ile sıyırıp kek hamuruna katıp kalan yumurta beyazınıda ekleyip homojen olana kadar cırpın. Sıcak kahverengi tereyagını 2 kademede ekleyin ve hepsi bir karısınca hamurunuz tamam demektir.

Dolaptan cıkardıgınız kalıba hamuru paylastırın.Kalıbın 1/8i kalana kadar hamurdan hafif kabarma payı bırakacak şekilde doldurun.

Fırının ısısını 175* dereceye düsürüp kalıbı fırının orta rafına koyun ve pişmeye bırakın.Üstü altın sarısı rengini alıp,kürdan testi yapıp kuru cıkana kadar yaklasık 20 dakika pişirin.

Kalıptan kesinlikte soguduktan sonra cıkarmanızı tavsiye ediyorum.Aksi takdirde minik olan kekleri parcalayabilirsiniz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder