20 Eylül 2015 Pazar

Mascarpone Kremalı,Mango,Lime ve Cikolatalı Muslu Pasta



Yaparken isminin bu kadar uzun olacagını hesaba katmamıstım.Sadece sehirdeki büyük marketlerde bile zor bulunan meyveleri bir arada dengeli ve güzel sekilde nasıl kullanabilirim diye düsünerek yaptım bu pastayı.Bir yandanda aklımda hep bir magador pasta vardı.Tabi daha passion fruiti elime almamısken bu imkanlarla o pastayı yapmak hayaldi ama lime ile birlikte esinlenerek bir pasta cıkarabilirim diye düsündüm.Bitter cikolata,lime,mango.Elimde birde frenk üzümü vardı ki bunuda süsleme icin almıstım.Çünkü cok cekirdekli yapısından dolayı sevipte pastanın icine koymayı düsünmedim.En üstteki mascarpone kreması ise tiramisudan kalan peynirin degerlendirimi icindi ama bilerek yapsam  musla bu kadar uyumlu baska bir krema daha olusturamazdım sanırsam.Siz yapmayabilirsiniz yada her zamanki alternatif peynirler olarak labne ve beyaz krem peynir olarak gecen labneye benzer türleri kullanabilirsiniz.

Bir cok katman olduguna bakmayın üst üste kolaylıkla yapacaganız ve görünüsüne göre kısa sürede tamamlayabileceginiz bir pasta aslında.Zaten cikolata ve ekşi meyve seviyorsanız kesinlikle deneyin derim.Mango ve lime bulamayacak olanlar baska meyve türlerini kullanarakta böyle bir pasta elde edebilir.İlla mango,lime,frenk üzümü bulmanıza gerek yok tabi.Sadece mango bulursanız,lime yerine limon kullanma alternatifinizde var.

Cenuaz (Genoise) kek ve curd tarifi icin Cafe Fernandoya basvurdum ve kekin yarı ölcülü halini aynen yapıp,curd tarifinde oynamalar yaptım.Keki ikiye ayırıp ince bir yapı elde etmektense kalın tabanlı ve kahve ile ıslatılmıs bir kek uygun gördüm.Kahve diyince hemen irkilmeyin.Yerken kahve ile ıslatıldıgını anlamıyorsunuz bile.Tabi keke kahve banyosu yaptırmazsanız J Yinede kahve size uzak geliyorsa bal ve su ile yaptıgınız surup ile ıslatabilirsiniz.

Cikolatalı Genoise Kek:

45 gr un
45 gr kakao
50 gr tereyağ
3 adet yumurta
100 gr seker

Fırını 180 derecede ısıtmaya baslayın.

18 cm capındaki kalıbınıza sadece yaglı  kagıt serip (kenarlarını yaglamadan) bir kenarda bekletin.
Un ve kakaoyu 3 kere eleyin.

Tereyagını eritip,süzgecten gecirin,kenara alın.

Yumurtaları ısıya ayanıklı bir kaba kırıp cırpıcı ile karıstırın.Karısınca benmari usulu olarak su kaynayan baska bir kabın üstüne degmeyecek sekilde oturtun ve sekeri ekleyin.Ekler eklemez karıstırmaya baslayın.Eger cırpmada bekleme yaparsanız yumurtaların buharla birlikte pişme durumları sözkonusu olabilir.Sekerle birlikte yumurtaları 8-10 dakika cırpın.Şeker  yumurtanın icerisinde erimiş,iki parmagınız arasına sıvıdan alıp,seker tanecigi hissetmiyorsanız işlem tamam demektir.Yumurtalı karısımı mikserde cırpmaya baslayın.Hacmi 2-3 katını alıp kabarana kadar cırpın.

Cırptıgınız yumurtalı karısımın üzerine un ve kakaoyu yeniden eleyerek spatula yardımı ile alttan üste dogru havasını söndürmemeye calısarak karıstırın.

Un,kakao tanecigi kaybolunca durun ve olusturdugunuz kek harcından 1 kepce alıp tereyagına ilave edin,iyice cırpın.Karısınca bunu kek harcına dökün ve yine spatula ile yavasca alttan üste dogru karıstırın.

Homojenleşip,kıvamı her yerde esit olunca kalıba harcı dökün ve fırında yaklasık 25-30 dakika konrollü sekilde pişirin.Piştikten sonra sogumaya alın.

Mango ve Lime Curd:

1 mango
2 lime
2 yumurta sarısı
100 gr seker
1 yemek k nisasta
2 yemek k tereyag

Mangoyu soyun ve üst süslemesi icin yaklasık ¼ mangoyu ayırın,kalanı rondodan gecirip püre haline getirin.Lime suyunu sıkın ve püre ile birlestirip ,nişastayıda katın. Yumurta sarısı ve sekeri tencerede rengi acılıncaya kadar cırpıp ocaga kısık atese oturtun.Yumurtalı karısım ısınmaya baslayınca püreyi ilave edin ve sürekli karıstırarak kaynatıp,kıvam alana kadar pişirin.Ocagın altını kapatıp,tereyag ekleyin,sogumaya bırakın.

Çikolatalı Mus:

1 paket süt kreması
140 gr bitter cikolata
2 yemek k tereyag
2 yemek k süt

Çikolata, tereyagı ve sütü  bir kaba alıp,benmari usulü eritip,ılımaya alın.

Bu arada süt kremasını  ve cırpacagınız parcaları (kap ve mikser ucu) buzluga atın.Yaklasık 10-15 dakika buzlukta sogusunlar.Soguk kremayı mikserde hacim alıp kıvamı biraz koyulasana kadar cırpın.Kremadan 2 yemek k  ayırın.(peynir kreması için)

Ilıyan cikolatalı karısımı ekleyin ve yumusak ama biraz kıvamlı hale gelinceye kadar cırpın.Cok cırparsanız sıkılamaz ve yagı hafif belli bir mus elde edersiniz.Burda biraz kıvamına dikkat etmelisiniz.

Bu asamada birleştirmeyi yapabilirsiniz.

Soguyan kek tabanını kahve/ballı surup ile ıslatıp soguyan  curdu sıkma torbasına doldurun.Kekin ortasından baslayarak kenarlardan bosluk bırakacak sekilde dairesel olarak sıkın.Baska bir krema torbasına doldurdugunuz  cikolatalı mus ile curd’un kenarlarındaki boslugu tamamlayın ve yine tam ortadan musu sıkıp kenarları tamamen kaplanmıs üst bir kat olusturun.

Mascarpone Krema:

100 gr mascarpone peyniri
Cırpılmıs krema (mustan ayrılan 2 yemek k krema)

Peynir ve kremayı bir kapta cırpıcı ile birbirine yedirip,musun üstüne dileginiz sekilde döseyin.


Üstüne 1/4 mangoyu ince ince sekilde dilimleyip en dıstan baslayıp yan yana dilimleri dizerek cicek formu vermeye calısın.Ortasına ve kenarlara frenk üzümlerini dizin,feslegen yapraklarını dilediğiniz sekilde yerleştirin.Yaklasık 4-6 saat dinlendikten sonra servis yapın.




1 yorum:

  1. Merhabalar, muhteşem güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil