8 Şubat 2015 Pazar

Kara Orman Cheesecake




Cheesecake, kekten sonra yapmayı denediğim,sürekli gelişirerek değişik tatlarla kombine ettiğim bir tatlıdır.12 kişilik kalıba yapar,ailecek hiç bıkmadan yeriz. Dolapta durdukca dahada lezzetlenen,tatların gittikce oturdugu,dayanıklı bir tatlı olmasıda buna etkendir diye düsünüyorum.Konu cheesecake olunca ne kadar money o kadar kalınlık oldugunu unutmayın.Ayrıntıları atlamadıgınız zaman güzel catlamamıs,çökmeyen bir cheesecake elde etmeniz kacınılmaz.Bunlarıda tarifte püf olarak düsücem merak etmeyin.Ve gelelim hikayeye..
Projelerin üst üste geldiği,yetiştirmek için sabahladıgım günlerden birinde lise arkadasıma hem ev hem bebek ziyareti için gidecektim.Onunla konusma sırasında 'Ne yapmamı istersin?' dediğimde 'Kara orman cheesecake olur mu?' dedi.Tabi ben daha olur demeden 'Acaba cok cikolatalı mı olsa az mı? Visneyi içine mi katsam,üstüne sos mu yapsam? diye kafamda deli sorular olustu.Sonunda bir karara bağlayabildim.Kararsız yapım bazen mutfakta bile beni deli edebiliyor.Cheesecake yapımını ders aralarıma sıkıstırıp kendime mutfağa girmek için bahane buluyordum.En azından bunaltımı bununla atlatıyordum.Bir yandanda sonuc için heyecanlanıyordum.Çünkü cheesecake'te aynı tadı hiç 2 kere yapmadım.Sürekli değiştirdim.Buda benim icin yeni bir tatti.Tabi vişne ve cikolatanın uyumuna diyecek yoktu ama insan yinede merak ediyordu işte.Hikayede bittiğine göre tarife geçebilirim.Sunuda unutmadan ben bu tarifi 20 cmlik kalıp kullandım.Artan kremaylada 6lı muffin kalıbını kullanarak mini cheesecake'ler elde ettim.Siz isterseniz kremanın hepsini kullanabilirsiniz yada hepsiyle miniler elde edebilirsiniz.




Kara Orman Cheesecake

Tabanı için:

1.5 paket kakaolu petibör
4 yemek kasıgı tereyag
1-2 yemek kasıgı süt

Petibörleri rondodan geçirip,un haline getirin.Erittiğimiz tereyagınıda katıp,önce 1 yk süt ekleyin ve karıstırın.Süt eklemekteki amacım biraz daha hamurumsu yumusak bir taban elde etmek.Eger tabanı elinizle sıktıgınızda birbirine yapısıyorsa tamamdır.Eger toparlanmıyorsa cok az daha süt ilave edin.Ve pişirme kagıdı serdiğimiz kalıbın tabanına tart hamuru gibi yayın.Dilerseniz ölcüyü 1.5  yapıp kalıbın kenarlarınada yayabilirsiniz.Buzdolabına koyun.

Krema için:

2 paket labne peyniri (oda sıcaklıgında)
4 yemek k yogurt (suyu süzülmüş)
3 yumurta (oda sıcaklıgında)
1 kutu krema
1 su bardagı seker
2 yemek kasıgı nişasta
40 gr bitter cikolata
Tuz

Öncelikle labne ve yumurtamızı oda sıcaklıgına getirin.Eger yogurt ve labne suluysa süzme işlemini yapın.Bunlar kremanın kıvamı için önemli bir nokta.
Başlamadan hemen öncede çikolatayı benmari usulü eritin.Ardından labneyi,yogurdu,sekeri krema haline gelinceye kadar cırpıyoruz.(Eger sütlü cikolata kullancaksanız seker miktarını azaltmanızı öneririm.) Ardından kremayı katın.Kıvam alınca yumurtaları tek tek ilave edin.Nişastayı ve bir tutam tuzu ekleyip,erittiğimiz cikolayla birlikte karıstırın.Dolaptan kalıbı cıkarıp tabanın üstüne kremayı dökün.Alüminyum folyoyla kalıbımızın kenarlarını kaplayın.
Fırını 180 * ısındırırken fırının içine 2-3 bardak su dolu ısıya dayanıklı bir kap koyun.Su, nemli bir ortam olusturup cheesecake'in catlamasını önleyecektir.Fırın ısınınca kalıbı fırına yerleştirin.40-45 dk boyunca pişirin.Eger muffin kalıplarında yapıyorsanız bu süre dahada az olması gerekiyor.15_20 dakika gibi.Cheesecake pişerken mümkün oldugunca kapagı acmayın.Dısardan soguk hava fırına girip ısıyı etkileyecektir.Buda cökme olusturabilir.Piştiğini anlamak için 40. dakikadan sonra kontrol edin. Eger cok sallanıyorsa biraz daha pişirin.Ortası hafif sallanıyorsa tamam demektir.Eger sallanmıyorsa cok pişmiş ve muhtemelen krema kıvamını etkileyecektir.Piştiğini anlayınca fırını kapatın ve cheesecake'i soguyana kadar içinde bekletin.Kabaran cheesecake yavasca sönebilir.Catlak olustuysada sosla kapatabilirsiniz.Panik yapmayın.

Vişneli Sos için:


1 orta boy vişne reçeli
1/2 su bardagı ılık su
1 yemek k nişasta

(Ben dondurulmus vişne bulamadıgım için careyi reçelde buldum.Seker oranını düsürmek içinde su kullandım.Sizin donmus vişneniz varsa 500 gr donmus visneyi çözdürün.1 bardak vişne suyu,4 yemek kasıgı toz seker,2 yemek k nişastayla birlikte pişirin. )

Tavaya reçeli döküp,ılık suyun içince nişasta acılana kadar karıstırın.Hepsini birleştirip kıvam alana kadar pişirip sogumaya bırakın.

Üst Süsleme için:


1 paket krem santi
Bitter Çikolata

Krem santiyi 1 cay bardagı soguk sütle koyu kıvam alana kadar cırpın.
Cikolatayı ister rendeleyebilirsiniz,ister bıcakla traslayabilirsiniz.



Montaj için:

Sogumus cheesecake'in üstüne öncelikle santiyle süslememizi yapıyoruz.Ben kendiminkini anlatıyorum,siz isterseniz baska süslemelerde yapabilirsiniz.Sıkma torbasına doldurdugumuz santiyi yuvarlak top elde edecegimiz sekilde sıkın ve tatlı kasıgının arkasıyla bastırarak ortadan kenar dogru kaydırın.Daha sonra yanına santiyi sıkarak aynı işleme devam edin.Eger düzgün sekiller elde etmek isterseniz yapmadan önce kagıt havlu üzerinde denemeler yapıp elinizi alıstırıp cheesecake süslemesine öyle baslayın.Orta kısma sosumuz krem santiyi asmayacak sekilede azar azar yayın.Sosun ortasına ise traslanmıs yada rendelenmiş cikolata parcalarını serpiştirin.En az 4-5 saat buzdolabında beklemesi gerekiyor.Tabi bekledikce güzelleştiginide unutmayın.Cheesecake'i kalıptan cıkarıp servis yapın.

Ayrıntıları cok gibi gözükebilir, ilk yaptıgınız harika olmayabilir ama yaptıkca hataları anlarsınız ve pratiklik kazanırsınız.Sakın birseyleri gözünüze büyültüp yapmaktan kacınmayın.Bir yerlerden baslamadan mükemmele ulasamazsınız. Haydi yapacaklara kolay gelsin :)











3 yorum:

  1. Bloğunu çok beğendim canım.ama benim mi gözüm görmüyor yoksa siteni takip etme yeri mi yok :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok tesekkürler :) Ben tam olarak cözemedim buraları,daha yeniyim ama bi ayarlardan bakayım belkide kapalıdır.

      Sil
  2. Evet ben de cok begendim.Takip icin pinterest ya da bulten yaparsaniz memnun oluruz.Ayrintiyla anlatmaniz bence degerli.Bilmeyen insanlar yarim yamalak tariflerden basarisiz olunca kendini suclamazlar boylece.Ama tarif icin keske usenmeyip markete kadar gitseydiniz derim.Recel baska bir tat.

    YanıtlaSil