5 Şubat 2015 Perşembe

Tereyağlı Elma Soslu Yumurtasız Pankek



Eski tariflerden hangisine yazacagıma karar verme süreci uzayınca taze taze pankek tarifini sizlere ulastırayım dedim.Olurda okursanız,yapmak isterseniz ki bide yumurtanın bitmiş oldugunu görürseniz üzülmeyin.Bu tarif tamda sizin için zaten :) 
Bu aralar aklımın pankekte oldugu günlerdeyim.Pişirirken kokusunu içine cekip,sıcak sıcak servis edip yiyeceksin.Tabi cikolata,reçel isterseniz onlarlada yiyebilirsiniz ama ben ilkini cikolatayla ki helede sütlü bir cikolata kremasıyla yiyorsam ikinci pankeke gecerken tuzlu bisey yeme ihtiyacı hissediyorum ki bir tatlı bir tuzlu olayı bana göre değildir.O yüzden meyveli sosları tercih ederim.
Mutfaktan cıkan her lezzetin bir hikayesi oldugu konusuna tamamen hem fikirim.Bu pankekin hikayeside sabah uyandıgımda dolapta yumurta bulamamamla basladı.Sonra vejeterjanların bu konuya el atttıgını düsünüp hafif capta arastırma yaptım.Sonucta adamlar hayvansal besin tüketmiyor.Alternatifleri cok iyi sekilde kullanıyorlar.Vejeterjan olmasamda tarifi yapmak parayla değil ya bende kendime uyarladım.Daha sonradan aklıma geldiki bu tarifi yumurtaya alerjisi olanlar yada proteinleri birlikte tüketme şişkinliği yasayanlarda yapabilir.Sonucunda pofuduk,içi göz göz olmus ve beni yormayan pankekler elde ettim.Ne yalan söylüyüm beklemiyordum bu performansı.Üstünede lezzetli tereyaglı elmalı sos hazırlarsam,yanınada kahve demlersem hersey keyfince olcaktı.Bu keyiften sizde yararlanmak isterseniz tarif asagıda.Burada yapmakta,yararlanmakta bedava kardeş  :)
  
Öncelikle sosumuzu hazırlayalım.

Tereyağlı Elma Soslu Yumurtasız Pankek 

Tereyaglı Elmalı Sos:

1 elma
1/2 bardak su
1 cay kasıgı tarcın
1 cay k nişasta
1 yemek kasıgı toz seker
1 yemek kasıgı tereyağ

Elmayı soyup küp küpten daha kücük olacak sekilde dogruyoruz.Siz en iyisi küp küp dograyıp onlarıda ikiye bölün.Tereyag haric diger malzemeleri sos tenceresine alıp karıstırıyoruz nişasta acılana kadar.Ardından dogranmıs elmaları içine döküp ocakta  kıvam alana kadar pişiriyoruz.Üstüne tereyagını ilave edip eritiyoruz.


Yumurtasız Pankek:

(Yaklasık 9-10 orta boy)
1 bardak süt (oda sıcaklıgında)
1/2 limon
1 yemek k zeytinyag
1 bardak un
1.5 cay k kabartma tozu
1.5 cay k karbonat
1 cay k tarcın
2 yemek k toz seker
1/2 muz püresi
Tuz

Burda sütün oda sıcaklıgında olması önemli ki limonla kestirebilelim.Bu yöntemle buttermilk denilen seyi yapacagız.Sütün içine 1/2 limonun hepsini sıkın ve hafifce bardagı sallayın.5 dakika kadar bekletin.Karıstırmayın sadece sallayın.5 dakikanın sonunda kesik kesik olmus bir süt elde etceksiniz.Eger olmadıysa muhtemelen sütün ısısında sorun vardır.

Un,kabartma tozu,karbonat,şeker,bir fiske tuzu kaba alıp karıstırın.Ardından diğer sıvı malzemeleri yani yapmıs oldgumuz buttermilk,yağ,muz püresini ekleyin.Karıstırmaya başlayın.Ta kii un parcaları görünmeyene kadar.Daha fazla karıstırırsanız pankekte pofuduk bi görüntü elde edemezsiniz.Bazen bu işlerin fazlası iyi olmuyor işte napalım.Sakın sinirli anınıza denk gelipte rahatlamak için pankek hamurunu seçmeyin.Sonra neden incecik oldu bunlar diyede sinirlenebilirsiniz :)

Bundan sonrası basit.Isınmıs tavaya pankek hamurunu döküp göz göz olup,bide kenarlarından kabarınca yüzeyin piştigini anlayıp ters cevirip bide arkasını pişiriyorsunuz.Tabaga üst üste pankekleri dizip üstünde hafifce ısıttıgınız sostan döküyorsunuz.Haa kahveyide unutmayın ! ;)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder