6 Şubat 2015 Cuma

Kırıntılı Muzlu Ekmek / Kek


Muzlu ekmek yada kek.Hangisini demek isterseniz onu diyin siz.Bende neden yabancıların buna ekmek dediğini anlamıs değilim ama galiba kekle dokusunun bir olmamasınından kaynaklı.Neyse ki böyle lezzetli bir tarifi bulduğum için mutluyum.Meyve püreli ekmeklerde malzeme oranları cok önemlidir ki o oran tutmadıgında ya oturmus,hamurumsu bir yapı elde edersiniz yada daha kekimsi kuru bir kek elde edebilirsiniz.Bu ekmek nemli,tok aynı zamanda yumusak bir dokuya sahip.
Hikayeye gelicek olursak..
Annemin kararmıs muzlarla bişeyler yapsak,ziyan oluyo demesiyle 'muzlu ekmekkk!' demem bir oldu.Tabi sabah kalkıp yapmakta farza yakın oldu.İçine muz lezzeti sıkıstırılan bu ekmege en cok cikolata kremasının yakıştığını söylemişlerdi ki gercektende öyleymiş.Muz-cikolata ikilisini seven bir insan olarak favorilerim arasına girdi.Kahvaltıda cokta iyi gitti.Ara ögünlerdede.Aksam kahvemin yanındada.Yani kac tane yediğimi hesaplayamam normal bu durumda diye düsünüyorum :) Biliyorum siz benim gibi yerken abartanlardan değilsiniz.Olmayında zaten.Sonra bunların dengesi var,kilosu var,sporu var.Hic cekilecek dert değil ama napıyım bende dayanamıyorum yemeye.İşte bu yüzdendir ki sporla aramı iyi tutmam.Bu aralar kendisiyle pek görüsemesemde önümüzdeki günlerde afilli bir bulusma ayarlayacagım kendisiyle.Neyse neyse.. Tarife geciyorum hazır mıyız?







 Muzlu Ekmek

Hamur için

2 yumurta (oda sıcaklıgında)
2,5 olgunlaşmıs,kararmıs muz
1/2 cup seker
4 yemek k tereyag (oda sıcaklıgında)
2 cup un
1/2 cay k kabartma tozu
1 cay k karbonat
1 cay k tarcın

Burada muffin tekniğini kullanıyoruz.Yani kurular bir yereye,ıslaklar bir yere.
Un,kabartma tozu,karbonat,tarcın bir kaba eleyin.Muzları rondodan gecirip püre haline getirin.Baska bir kapta ise yumurta,muz püresi,tereyag,sekeri birleştirip cırpıcıyla karıstırın.Sonra kuru karısımına ekleyip un parcacıkları kaybolana kadar karıstırın.Daha fazla değil.Koyu kıvamlı bir hamur elde edeceksiniz.Tereyag ile yağlanmıs baton kalıba hamuru döküp esit sekilde yayıyoruz.


Kırıntı için:

1/4 cup toz seker
3 corba k un
2 corba k soguk tereyag
1/3 cup ufalanmıs ceviz


Bir kapta malzemeleri karıstırıp elinizle birbirine yedirin ve birbirine yapısan kırıntılar elde edin.Fazla oynarsanız tereyag eriyip yapıs yapıs hamurumsu birsey elde edebilirsiniz.
Kırıntıyı yapınca kalıba döktügümüz hamurun üstüne kırıntıları serpiştiriyoruz.Önceden ısıtılmıs 180 derecede ekmeğimizi yaklasık 50-55 dakika pişiriyoruz.Piştiğini kürdanı orta kısma batırıp temiz cıkmasından anlayabilirsiniz.Eger pişmediyse dereceyi azaltıp biraz daha pişirin.Üstü cok kızardıysa alüminyum folyoyla kapatabilirsiniz.Soguduktan sonra kalıptan cıkarıp servis yapın.
Çikolata kremasıyla yemenizi siddetle tavsiye ediyorum.İçeceğiniz süt mü olur kahve mi artık size kalmış.Afiyet olsun :)







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder