3 Şubat 2015 Salı

Merengli Limon Tart


Benim yenilik ve farklılık adına yaptıgım ilk lezzet bu merengli limon tarttı.Çünkü ilk defa mereng nedir,nası yapılır,püf noktası nedir bu tartta öğrendim.Tart desen daha önce yapmıstım ama detaylarına inmemiştim.O yüzdende ilk tarif olarakta bunu seçtim.
Limonlu tatlılar her zaman beni kendine cekebilmeyi basarmıstır.Zaten canımın limonlu bişeyler istemesi sonucu doğmuş bir denemeydi.Merengi seveceğim konusunda süphelerim vardı.Tartı yedikten sonra merengin dısının hafiften sert ve sekerden dolayı karamelize olmus tadı,içinin marsmallow gibi yumusak olması beni cezbetmişti ve iyiki! yapmısım dedirtmişti.Tart hamurunun biraz sertliğinden sikayetim vardı.Hemen ardından baska bir hamurla yeniden denemeliydim.Denedimde.. Ve tart hamurundada istenileni elde edince reçeteyi defterime işledim.

Merengli Limon Tart 

(24 cmlik tart kalıbı) 
Tart Hamuru için:
2 yumurta sarısı
250 gr un
150 gr tereyağ(soguk,küp küp dogranmış)
100 gr pudra şekeri
1/2 cay kaşıgı tuz
Limon kabugu
Sekerli vanilin

Un,pudra şekeri,tuzu mikserde veya robotta karıstırın.Küp küp doğranmıs soguk tereyağları ekleyin.Mümkün olduğunca mikseri düsük seviyede ve kısa aralıklarla calıstırın.Pütürlü hale gelince yumurtaları teker teker ilave edin.Limon kabuğu,vanilini katın.Hamur toparlanınca karıstırmayı bırakın.Strec filme sarıp buzdolabında en az yarım saat dinlenmeye alın.

Limon Curd için:

4 iri limon
4 yumurta (1 tam,3 yumurta sarısı kullanılacak)
2 su bardagı toz seker
2 yemek k nisasta
2 yemek k tereyag

Limon kabuklarını rendeleyin.Sularını sıkın.Tencereye 1 tam yumurta ve 3 yumurtanın sarısını kırıp cırpın.Ardından tereyağ hariç tüm malzemeyi ekleyip,kıvam alana kadar karıstırın.Ocaktan aldıktan sonra terayagını katın.Üstüne strec film degecek sekilde kaplayıp sogumaya alınız.Eger strec filmlemezseniz yada curda degmezse soguyunca üstü kabuk tutar buda karıstırında pütürlü hal almasına neden olur.

Mereng için:

3 yumurta beyazı (Curdtan arta kalan beyazlar)
150 gr seker
1 tutam tuz

Yumurta beyazlarını bir tutam tuzla düsük devirde cirpmaya başlıyoruz.Tepecikler olusunca mikserin devrini artırıp sekeri 3 seferde ekliyoruz.Mereng sertleşip,krema kıvamını almayana başlayacak.Mikser ucunu kaldırıp akıskanlıgını kontrol ediyoruz.Eğer mereng mikserin ucunda sabit duruyorsa yada kabı ters cevirince akmayacak kıvama gleince olmus demektir.Eger karıstırma süresini yani 7-10 dakikadan sonra uzatirsanız mereng sulanmaya başlayacaktır.O yüzden önce düsük sonra yüksek devirde çırpmak  kıvam için önemli.   


Montaj için:

Ardindan firini isitmaya baslayin.Dinlenmis hamuru hafif unladiginiz tezgahta tart kalibinizdan biraz daha buyuk sekilde acin ve döseyin.Fazla hamurlari alip kenarlari düzeltin.Eğer hamurla cok oynarsanız yada süreyi uzatırsanız tereyag erimeye baslayabilir.Yumusadıgını hissettiğiniz an buzluga alabilirsiniz.4-5 dakika bekleyip tekrar devam edebilirsiniz.Catalla hamurun kabarmamasi icin delikler acin.Hamurun ustune yagli kagit sererek tamamen yuzeyi kaplayana kadar nohut yada mercimek koyun.180° hamur altin sarisi renk alana kadar pisirin.Eger kabarma olusmussa kasigin tersiyle bastirip duzeltin bir kac dakika daha pisirin.Pistikten sonra sogumaya birakin.Hamur soguduktan sonra limon kremasini esit sekilde tart kalibina yayin.Krema sikma torbasina merengi doldurun yada kasik yardimiyla tartin ustunu doldurun.Duylarin ucuyla yada kasigin tersiyle dilediginizce sekil verip, sanatci ruhunuzu ortaya cikarabilirsiniz:) Tarti merengle kapladiktan sonra firina verin.Üstü kizarana kadar pişirin.Tarti en az 4 saat dinlendirin.
Dilerseniz bu tarifle muffin kalıplarınada porsiyonluk 12 tane tart yapabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder