24 Temmuz 2015 Cuma

Kahveli Çikolatalı Sandviç Kurabiye




Kurabiye canavarı bir kişilik değilimdir.Dısardan alınan kurabiyeleri eger seversem sömürürüm,gelir gider yerim orası ayrı.Ama özellikle bi kurabiye yapayımda yiyim dememişimdir.Burada yıllanmıs bir marketin pastanesinde olan favori kurabiyem kahveli,çikolatalı kurabiyeydi.Taze olursa agzında dagılır.Çikolatası hafif kırılır gibi olur,yedikce agzında erir ve kahve lezzetine karısır gider.Ama orasıda yaptıgı ürünlerin kalitesini düsürünce,birde o tarz pastanelerde neler kullandıgını yada kullanabilecegini düsününce dısardan ürün almak genel tercihim olmuyor.Belki elimden geldiği icin kendim yaparım daha iyi mantıgıda gizli olabilir biraz.Yapamasam yada kolayına kacsam bende mecbur kalıp kalırdım sonucta.Siz dısardan ürün alıyorsanız güvendiginiz yerlerden alın lütfen.Bu sektörün o kadar hilesi var ki gercekten saglıgı tehdit eden cinsten.Özellikle cocugunuza aman karnına bisey gitsin diye ne bulursanız yedirmeyin.Kendinizi artık düsünmeyecek durumdaysanız bile cocugunuza mümkün oldukca evden kendiniz saglıklı ürünler hazırlayıp,daha o yasta sekerin,kalitesiz yagın,katkı maddelerinin esiri yapmayın.Buraya konuyu nası bagladım bilmiyorum ama anneleri elestirdigim konular arasına giren bir olaydır bu.Her neyse ben size dısı sert,içi yumusak,agızda dagılan kurabiye tarifi verecektim.




Bu kurabiyeyi yapmak cok kolay.Ganajı hazırlayın,sogumaya bırakın.Malzemeleri karıstırıp yogurun.Toplar yapıp parmagınızı ortasına bastırın (yada baska sekilde),tepsiye dizin,pişirin.Soguyunca 2 kurabiyenin arasına ganaj sürüp kapatın.Oldu,bitti bile.

İsterseniz ganaj sos hazırlamayıp nutella yada baska bir marka cikolata kremasını arasına sürebilirsiniz.

Benim parmak bastırmamdaki olay ise aslında ganajı ortasına dökecek olmamdı.Sonradan sandviç kurabiye olarak daha güzel olacagını düsündüm.Ama yerken o parmak bastırdıgınız yerlerden tutarsanız yemesi kolay oluyor.Buda tasarım ögrencisinin kurabiye ergonomisine bakıs acısı olarak kabul edin :)

Bu kurabiye icin diger önerecegim sekil ise hamurdan küçük topları yaptıktan sonra catalla önce dikey,sonra yatay olarak bastırmanız.Hamur yayılacak ve güzel bir sekil alacaktır.İstediginiz sekli elde etmeniz mümkün yani.

Toplamda 42 kücük kurabiye,toplamda 21 sandvic kurabiye elde edebilirsiniz.Tabi büyüklügüne göre değişir ama bereketli bir hamur oluyor masallah.Eger kücük boyda yaparsanız türk kahvesinin yanında kahve kurabiyesi olarak güzel bir secenek olabilir.Büyük yaparsanızda cayınızın yada kahvenizin yanında harika olacaktır.

Un miktarı vermedim ama siz elinize hamur yapısmayacak kıvama gelene kadar katın.Yumusak bir kıvamı olmalı.

Ben ilk basta bahsettigim marketteki kurabiyenin tadını yakalamak icin neskafe kattım.Siz isterseniz türk kahvesi yada espresso katabilirsiniz.

Öncelikle ganaj sosu hazırlayın.Yukarda belirttigim gibi ganaj sos hazırlamayıp,nutella yada baska bir marka cikolata kremasınıda kurabiyelerin arasına sürebilirsiniz.

Ganaj sos icin:

1/2 cay bardagı krema
80 gr bitter yada sütlü cikolata
1 yemek k tereyag

Ocakta sadece ısıttıgınız kremanın icine dogradıgınız cikolatayı ve tereyagını katıp karıstırarak eritin.Koyu bi kıvam elde edin.Bir baska kaba alıp sogumaya bırakın.

Kurabiye için:

125 gr tereyag (oda sıcaklıgında)
1/2 su bardagı nişasta
1,5 cay bardagı pudra sekeri
1 yumurta
1 yemek k tepeleme neskafe (kahve seviyorsanız miktarı arttırın)
Un


Fırını 180* derecede ısıtmaya baslayın.Tepsiye fırın kagıdı serin.
Un haric bütün malzemeleri elinizle yogurun.Elinize yapısmayacak kıvama gelene kadar un ekleyin ve yumusak bir hamur elde edin.İstediginiz büyüklüge göre toplar yapıp ortasına parmagınızı bastırın yada istediginiz sekli verin,tepsiye yakın aralıklarla dizin.
13-15 dakika üstü hafif kızarıncaya kadar pişirin.Fırından cıktıgında hafif yumusak olabilir.Bu yüzden buna aldanıpta daha fazla pişirmeyin kurabiye tasa dönüşür.Sogudukca sertlesecegini unutmayın.
Soguyan kurabiyeleri büyüklügüne göre baska bir kurabiyeyle eslestirin.
Soguttugunuz ganaj sosunu soguyan kurabiyenin ortasına 1/2 tatlı kasıgı kadar kondurun ve ona uygun diger kurabiyeyle kapatın.Daha fazla koyarsanız sos akabilir.Yaptıgınız sandviçleri yarım saat kadar dolapta dinlendirip afiyetle yiyin.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder