Yaparken isminin bu kadar uzun olacagını hesaba
katmamıstım.Sadece sehirdeki büyük marketlerde bile zor bulunan meyveleri bir
arada dengeli ve güzel sekilde nasıl kullanabilirim diye düsünerek yaptım bu
pastayı.Bir yandanda aklımda hep bir magador pasta vardı.Tabi daha passion
fruiti elime almamısken bu imkanlarla o pastayı yapmak hayaldi ama lime ile
birlikte esinlenerek bir pasta cıkarabilirim diye düsündüm.Bitter
cikolata,lime,mango.Elimde birde frenk üzümü vardı ki bunuda süsleme icin
almıstım.Çünkü cok cekirdekli yapısından dolayı sevipte pastanın icine koymayı
düsünmedim.En üstteki mascarpone kreması ise tiramisudan kalan peynirin
degerlendirimi icindi ama bilerek yapsam musla bu kadar uyumlu baska bir krema daha
olusturamazdım sanırsam.Siz yapmayabilirsiniz yada her zamanki alternatif
peynirler olarak labne ve beyaz krem peynir olarak gecen labneye benzer türleri
kullanabilirsiniz.
Bir cok katman olduguna bakmayın üst üste kolaylıkla
yapacaganız ve görünüsüne göre kısa sürede tamamlayabileceginiz bir pasta
aslında.Zaten cikolata ve ekşi meyve seviyorsanız kesinlikle deneyin
derim.Mango ve lime bulamayacak olanlar baska meyve türlerini kullanarakta
böyle bir pasta elde edebilir.İlla mango,lime,frenk üzümü bulmanıza gerek yok
tabi.Sadece mango bulursanız,lime yerine limon kullanma alternatifinizde var.
Cenuaz (Genoise) kek ve curd tarifi icin Cafe Fernando’ya
basvurdum ve kekin yarı ölcülü halini aynen yapıp,curd tarifinde oynamalar yaptım.Keki ikiye ayırıp
ince bir yapı elde etmektense kalın tabanlı ve kahve ile ıslatılmıs bir kek
uygun gördüm.Kahve diyince hemen irkilmeyin.Yerken kahve ile ıslatıldıgını
anlamıyorsunuz bile.Tabi keke kahve banyosu yaptırmazsanız J Yinede kahve size uzak
geliyorsa bal ve su ile yaptıgınız surup ile ıslatabilirsiniz.
Cikolatalı Genoise Kek:
45 gr un
45 gr kakao
50 gr tereyağ
3 adet yumurta
100 gr seker
Fırını 180 derecede ısıtmaya baslayın.
18 cm capındaki kalıbınıza sadece yaglı kagıt serip (kenarlarını yaglamadan) bir
kenarda bekletin.
Un ve kakaoyu 3 kere eleyin.
Tereyagını eritip,süzgecten gecirin,kenara alın.
Yumurtaları ısıya ayanıklı bir kaba kırıp cırpıcı ile
karıstırın.Karısınca benmari usulu olarak su kaynayan baska bir kabın üstüne
degmeyecek sekilde oturtun ve sekeri ekleyin.Ekler eklemez karıstırmaya
baslayın.Eger cırpmada bekleme yaparsanız yumurtaların buharla birlikte pişme
durumları sözkonusu olabilir.Sekerle birlikte yumurtaları 8-10 dakika cırpın.Şeker yumurtanın icerisinde erimiş,iki parmagınız
arasına sıvıdan alıp,seker tanecigi hissetmiyorsanız işlem tamam
demektir.Yumurtalı karısımı mikserde cırpmaya baslayın.Hacmi 2-3 katını alıp
kabarana kadar cırpın.
Cırptıgınız yumurtalı karısımın üzerine un ve kakaoyu
yeniden eleyerek spatula yardımı ile alttan üste dogru havasını söndürmemeye
calısarak karıstırın.
Un,kakao tanecigi kaybolunca durun ve olusturdugunuz kek
harcından 1 kepce alıp tereyagına ilave edin,iyice cırpın.Karısınca bunu kek
harcına dökün ve yine spatula ile yavasca alttan üste dogru
karıstırın.
Homojenleşip,kıvamı her yerde esit olunca kalıba harcı dökün ve
fırında yaklasık 25-30 dakika konrollü sekilde pişirin.Piştikten sonra sogumaya
alın.
Mango ve Lime Curd:
1 mango
2 lime
2 yumurta sarısı
100 gr seker
1 yemek k nisasta
2 yemek k tereyag
Mangoyu soyun ve üst süslemesi icin yaklasık ¼ mangoyu
ayırın,kalanı rondodan gecirip püre haline getirin.Lime suyunu sıkın ve püre
ile birlestirip ,nişastayıda katın. Yumurta sarısı ve sekeri tencerede rengi
acılıncaya kadar cırpıp ocaga kısık atese oturtun.Yumurtalı karısım ısınmaya
baslayınca püreyi ilave edin ve sürekli karıstırarak kaynatıp,kıvam alana kadar
pişirin.Ocagın altını kapatıp,tereyag ekleyin,sogumaya bırakın.
Çikolatalı Mus:
1 paket süt kreması
140 gr bitter cikolata
2 yemek k tereyag
2 yemek k süt
Çikolata, tereyagı ve sütü bir kaba alıp,benmari usulü eritip,ılımaya
alın.
Bu arada süt kremasını ve
cırpacagınız parcaları (kap ve mikser ucu) buzluga atın.Yaklasık 10-15 dakika
buzlukta sogusunlar.Soguk kremayı mikserde hacim alıp kıvamı biraz koyulasana
kadar cırpın.Kremadan 2 yemek k ayırın.(peynir
kreması için)
Ilıyan cikolatalı karısımı ekleyin ve yumusak ama biraz
kıvamlı hale gelinceye kadar cırpın.Cok cırparsanız sıkılamaz ve yagı hafif
belli bir mus elde edersiniz.Burda biraz kıvamına dikkat etmelisiniz.
Bu asamada birleştirmeyi yapabilirsiniz.
Soguyan kek tabanını kahve/ballı surup ile ıslatıp soguyan curdu sıkma torbasına doldurun.Kekin
ortasından baslayarak kenarlardan bosluk bırakacak sekilde dairesel olarak
sıkın.Baska bir krema torbasına doldurdugunuz cikolatalı mus ile curd’un kenarlarındaki
boslugu tamamlayın ve yine tam ortadan musu sıkıp kenarları tamamen kaplanmıs
üst bir kat olusturun.
Mascarpone Krema:
100 gr mascarpone peyniri
Cırpılmıs krema (mustan ayrılan 2 yemek k krema)
Peynir ve kremayı bir kapta cırpıcı ile birbirine yedirip,musun
üstüne dileginiz sekilde döseyin.
Üstüne 1/4 mangoyu ince ince sekilde dilimleyip en dıstan
baslayıp yan yana dilimleri dizerek cicek formu vermeye calısın.Ortasına ve kenarlara frenk üzümlerini dizin,feslegen yapraklarını dilediğiniz sekilde yerleştirin.Yaklasık 4-6 saat dinlendikten sonra servis yapın.
Merhabalar, muhteşem güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSaygılar.