Taze makarnaya olan askımı İtalya dönüsünde aldıgım
makarnayla birlikte daha önceki yazılarımda bahsetmiştim ve demiştim ki diger
sefere ablamın istegi icin ravioliyi kendim yapıcam.Kendisinin hic yemedigi ama
ısrarla istedigi 2 cesit ravioli vardı.Biri yaban mersinli ravioli digeri ise
adacaylı ravioli.İkisinin tazesinede bizim sehrimizde ulasmak mümkün olmadıgı için
hep bi atlatma modu vardı bende.Ta ki Metro markete gidip orayı talan edinceye
kadar J
Zaten bu ara biraz fazla degişik lezzetler kullanmamın sebebide aldıklarımı
ziyan etmeden kullanma istegi.Baktım ki adacayı kararmaya baslamıs daha kötü
olmadan ravioliyi yapayım dedim.Başta adacayı acaba baskın olur mu dedim ama hepsinin uyumu birlikte cok güzel oldu.Eger
makarnayı kendiniz yapmasanız bile sosu baska makarnalar icin
kullanabilirsiniz.Aksam yemegi icin hazırlayınca resimlerdeki ısık ve kalite
düsüsünü maruz görün lütfen.Daha sonra resimleri güncellemek sartıyla simdilik
bunlarla idare edivercez.
Makarna hamuru hakkında cok bir bilgim yok ama şu bilgi
sürekli aklımdadır.’100 gr un icin 1 büyük boy yumurta kullanılır,100 gr unla
yapılan makarna 1 kişilik makarnadır.’
Bu yumurta meselesinden dolayı işin icine lüksiyette giriyor tabi.Su,zeytinyagı
kullanılmayan bu hamur icin annemin söyledigine göre mantı hamuruna göre cok
daha fazla yumurtalıymıs.Buda İtalyan mantısı ile Türk mantısı arasındaki farkı acıklıyor sanırsam.Hep hamursal farklılardır zaten bu ayrımları olusturan.
Hamurda kullanılan iki tür un var.Biri durum bugdayı yani irmik unu.Bunu temin
edemedigim icin ben diger secenek olan un ile yaptım.Gayette lezzetli bir hamur
oldu.Genelde icersinde su bulundurmadıgı icin zor yogruldugu söylenir ama
toparlanma kıvamına geldikten sonra bir kac dakika daha yogurup biraz dinlenip
tekrar yogurunca gayet kolay oldugunu göreceksiniz.Yada benim spor gecmişimden
ve kol gücümden dolayı bana kolay geldi onuda bilemiyorum ama dinlenince
kendini salan,yumusayan bir hamur oldugunu söyleyebilirim.
Ravioli icin kalıplar, kenarı tırtıklı kesme bıcakları var
ama benim elimde olmadıgı icin 2 adet yuvarlak acılmıs hamuru üst üste getirdim
ve en kücük agızlı bardagı kalıp olarak kullandım.Eger makarna kesme makineniz
varsa bu makarna hamuru acma olayı daha kolay olacaktır.Önce kalın ayarda sonra
ince ayarlarda acarak incecik,dikdörtgen hamur elde edebilirsiniz.Hamur
israfının olamaması icin en güzel yöntemde bu aslında.Ravioliyi dikdörtgen
sekilde kesip hamuru en iyi sekilde kullanabilirsiniz.
Peynir dolgusu icin 3 cesit peynir kullanılır.Bunlardan 2
ana peynir; lor ve parmesandır.Digeri ise sizin seciminize kalmıs.Ben bu
peynirlerin tadını bastırmayacak kadar beyaz peynir kullandım.İcerisine
tuz,karabiber katıp sade bir dolgu olusturdum.Siz isterseniz taze otlar katabilirsiniz.Feslegen,kekik
gibi.
Sosuna gelirsek ravioliyi hasladıgınız yerde kolayca
yapacagınız bir sos.Tereyag,adacayı,limon suyu ve kavrulmus cevizden
olusuyor.Adacayı bulamazsanız yine elinizdekilere göre farklı otlar,baharatlar
veya sebzeler kullanabilirsiniz.
Bu hamurla yaklasık 50-55 tane ravioli elde
edebilirsiniz.Yani 4 kişilik doyurucu bir menü olusturabilirsiniz.
Makarna Hamuru:
300 gr un
3 büyük yumurta
Tuz
Temiz bir tezgaha unu tepecik olusturacak sekilde
dökün.Ortasını havuz gibi acarak yumurtaları kırın.Tuz ilave edin.Catalla
yumurtaları tasırmayacak sekilde ortada cırpın yada önceden cırpıpta
dökebilirsiniz.Havuzun icinden baslayarak unu yumurtalara yedirin.Yumurta
yayılmayacak kıvam alınca bütün unla birlikte hamuru yogurmaya baslayın.Başta
toparlanmayacak gibinize gelebilir ama yogurmaya devam edin.Fazladan un
katmayın git gide toparlanıp yapısmaz hal alacak.Zaten yumurtalı oldugu icin
yapısma riski yok.Siz sadece yogurun.Toparlanınca bir kac dakika daha yogurup
10 dk oldugu yerde dinlendirin.Biraz yumusamıs olacak.Tekrar 10 dakika daha
yogurun ve hava almayacak sekilde posete iyica sarın ve buzdolabına koyun.En az
1 saat,en fazla 1 gün saklayabilirsiniz.
Peynir Dolgusu:
250 gr lor peyniri
½ avuc kadar parmesan peyniri
½ avuc kadar beyaz peynir
1 yumurta
Tuz,karabiber
Parmesan peynirini rendeleyin.Bütün peynirleri bir kapta birleştirin.Üstüne
yumurta ve baharatları atın yumurtayı peynirlere yedirirek karıstırın.
Ravioli Hazırlama:
Hamuru acmadan 15 dakika önce dolaptan cıkarın.Hafif yumusamıs
kıvama gelince iki parcaya ayırın.Cok cok az unladıgınız tezgahta kagıt
inceliğinde hamuru yuvarlak sekilde acın.Bu asamada 2 kişi birlikte yapmak
sizin isinizi kolaylastıracaktır.Ama eger makarna kesme aletiniz varsa tek
basınıza üstesinden gelebilirsiniz.İlk actıgınız hamuru bir örtü altında
bekletip kurumasını engelleyin.Ve diger parca hamuru yuvarlak sekilde aynı
ebatta acın.
Hamurlardan birisini tezgaha serip ½ tatlı kasıgı peynir dolgusundan
alarak kalıbınızın sekline göre aralıklarla hamurun üstüne koyup,paylastırın.Peynir
dısındaki kısımlara fırcayla hafifce su sürerek hamurların yapısmasını
saglayın.Diger actıgınız hamuru üstüne
yerleştirip biraz bastırarak peynirlerin yerlerini belli edin.Daha sonra
kalıbınızla raviolileri kesip tepsiye aktarın.
Makarna taze oldugu icin 3 dakika gibi kısa sürede
haslanacaktır.Bunu servis edeceginiz zamana göre ayarlayın.Haslama suyuna bol
tuz atıp kaynamaya bırakın.Bu sırada tereyaglı sosu hazırlayın.
Adacaylı Cevizli Tereyaglı Sos:
4 yemek k tereyagı
10 dal adacayı
1 yemek k limon suyu
½ bardak ceviz
Cevizleri elinizle kırıp tavada rengi dönene kadar
kavurun.Üstüne tereyagını koyup
eritin.Yıkayıp suyunu aldıgınız adacayını ve limon suyunu ilave edin.Tuz
ve karabiber ekleyin.
Raviolileri 2ye ayırın.Önce ilk partiyi 3 dakika haslayın.Haşlanan
raviolileri sosun icine atıp sıcakta kalmasını ve sosla karısmasını saglayın.2.parti raviolileride
haslayıp,sosa ilave edin.Ocagın altını yakıp hepsini bir karıstırın.Bu sayede
ilk haslananlarıda ısıtmıs olacaksınız.Tabaklara pay edip,rendelenmiş parmesan serpiştirin.Afiyetle yiyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder