28 Eylül 2015 Pazartesi

Portakal Suruplu Fransız Tostu



Daha önce yapmıs oldugum Challah ekmeğini hatırlarsınız belki.Bilmiyorsanızda buraya bir tık yaparsanız ulasabilirsiniz.Kek gibi yumusacık hafif tatlı bu ekmeği fransız tostu yapmak için ayırmıstım.Nedense evde olan normal ekmekle yapmak istemedim illa o ekmekle yapıcam.O yüzden sırasının gelmesini bekledim.Siz benim gibi yapmayın.Bu lezzet icin ekmek yapmayı yada bulmayı beklemeyin.Elinizdeki ekmeklerle yapın gitsin.Challah ekmeğini tazeyken buzluga attıgım icin bayatlık derecesini sorgulamam gerekiyor ama genelde 2 günlük bayat ekmekle yapılırsa daha iyi olacagı söyleniyor.Bundan sonra bende beklemeyip elime bayat ekmek gecince yapacagım.

23 Eylül 2015 Çarşamba

Tiramisu



Tiramisuyu bilmeyen yoktur diye tahmin ediyorum.Sizinde evde kendinizce uyguladıgınız tarifiniz vardır.Türkiye'de  bircok insan labneli bir kremayla yapılan türünü biliyor.Bazen diyorum iyi ki olmus o labne.Sayesinde bircok tatlının cakmasını olusturabilecek tarifler cıkıyor.Şimdi ben size bunun orjinal halini önünüze getirip aslı nası oluyormus bunu sunucam izninizle.Ama tabi orjinalinde likör kullanılıyor ben bu bakımdan eksik bir tarif cıkardım.Gerceğini merak edenler zaten yapmıstır yani en azından mascarpone peyniri kullanarak ulasmıstır diye tahmin ediyorum.Çünkü geleneksel ve orjinal olan bu tarif degişmeyen haliyle her yerde karsınıza cıkıyor.Sadece bazılarında cırpılmıs kremada ekleniyor.Buda yine sizin tercihinize kalmıs birsey.

22 Eylül 2015 Salı

Ev Yapımı Adaçaylı Cevizli Ravioli



Taze makarnaya olan askımı İtalya dönüsünde aldıgım makarnayla birlikte daha önceki yazılarımda bahsetmiştim ve demiştim ki diger sefere ablamın istegi icin ravioliyi kendim yapıcam.Kendisinin hic yemedigi ama ısrarla istedigi 2 cesit ravioli vardı.Biri yaban mersinli ravioli digeri ise adacaylı ravioli.İkisinin tazesinede bizim sehrimizde ulasmak mümkün olmadıgı için hep bi atlatma modu vardı bende.Ta ki Metro markete gidip orayı talan edinceye kadar J Zaten bu ara biraz fazla degişik lezzetler kullanmamın sebebide aldıklarımı ziyan etmeden kullanma istegi.Baktım ki adacayı kararmaya baslamıs daha kötü olmadan ravioliyi yapayım dedim.Başta adacayı acaba baskın olur mu dedim ama  hepsinin uyumu birlikte cok güzel oldu.Eger makarnayı kendiniz yapmasanız bile sosu baska makarnalar icin kullanabilirsiniz.Aksam yemegi icin hazırlayınca resimlerdeki ısık ve kalite düsüsünü maruz görün lütfen.Daha sonra resimleri güncellemek sartıyla simdilik bunlarla idare edivercez.

20 Eylül 2015 Pazar

Mascarpone Kremalı,Mango,Lime ve Cikolatalı Muslu Pasta



Yaparken isminin bu kadar uzun olacagını hesaba katmamıstım.Sadece sehirdeki büyük marketlerde bile zor bulunan meyveleri bir arada dengeli ve güzel sekilde nasıl kullanabilirim diye düsünerek yaptım bu pastayı.Bir yandanda aklımda hep bir magador pasta vardı.Tabi daha passion fruiti elime almamısken bu imkanlarla o pastayı yapmak hayaldi ama lime ile birlikte esinlenerek bir pasta cıkarabilirim diye düsündüm.Bitter cikolata,lime,mango.Elimde birde frenk üzümü vardı ki bunuda süsleme icin almıstım.Çünkü cok cekirdekli yapısından dolayı sevipte pastanın icine koymayı düsünmedim.En üstteki mascarpone kreması ise tiramisudan kalan peynirin degerlendirimi icindi ama bilerek yapsam  musla bu kadar uyumlu baska bir krema daha olusturamazdım sanırsam.Siz yapmayabilirsiniz yada her zamanki alternatif peynirler olarak labne ve beyaz krem peynir olarak gecen labneye benzer türleri kullanabilirsiniz.

3 Eylül 2015 Perşembe

Fıstıklı Financier / Mekik Kek



Ülkemizde mekik kek olarak gecen bu kekle tanısalı 6-7 sene olmustur.Bir süre Ankara'da kaldıgımız dönem süresince Kayserili insanına o zamanlar farklı gelecek türden bir pastahane olan Liva Pastahanesi vardı.Halada var ama artık eskisi kadar kaliteli olmadıgı söylentiler arasında.Neyse biz bu pastahanenin mekiklerini gerek Ankara'da evde yedik,gerekse Ankara'ya gittigimizde alıp Kayseriye tasıdık.Öyle baslayınca 1 taneyle yetinmiyorsunuz zaten.Kek iki lokmada bitiyor ama tadı damagınızda kalıyor.Fazla iddialı bir kek.Kücük ama lezzet dolu derler ya hah işte öyle.

Çeşitleride var mesela.Geleneksel olarak sadece badem unuyla yapılmısı,fıstıklısı,cikolatalısı,vişnelisi yada siz bademe neyi yakıstırırsanız iste.Fransız mutfagına ait olan bu keklerin asıl icerigi bademli olması.Tabi diger lezzet katan madde ise kesinlikle kahverengi tereyagı.İşte bu noktada zaten bu kekin neden bu kadar bana cazip geldigi ortaya cıkıyor.

Neden adı mekik derseniz; mekik seklindeki kalıplarla yapılmasından kaynaklı.İlla böyle bir kalıba sahip olmanıza gerek yok tabi.Dikdörtgen olur,yuvarlak muffin kalıplarınız olur hic farketmez.Sadece cupcake yada muffin gibi cok kabarık bir kek elde etmediginiz icin yüksekligi az olan kalıp her zaman ideal olacaktır.Pişme süresinin kısa olmasından ötürü eger kalıbı fazlaca doldurursanız içinin pişmeyip dısının kuruması söz konusu olması tahminlerim arasında.