7 Temmuz 2015 Salı

Kekikli Biberiyeli Focaccia





Focacciaaa.İnsan ilk görünce nası telafuz edecegini bilemiyor.O yüzden en basında bunun 'fokaça' diye okundugunu söyleyip sizi zahmetten kurtarayım :) Bu aralar İtalyan mutfagından gidiyorum hamur işlerinde.Makarnadan sonra bide pizzanın atasını deneyeyim dedim.Bir nevi İtalyanların pideside sayılabilir.Üstünü cesitli aromalar yada malzemelerle zenginleştirilen bol zeytinyaglı bir ekmek.Bol dediysem sizi rahatsız etmicek aksine yedikce yedirecek. Diger adı 'tehlike'



Üstündeki deniz tuzları bana cubuk krakeri hatırlattı.Cubuk krakeride sırf tuz tanecikleri icin yerim.Hatta önce tuzları yer sonra cubugu yerim.Bu ekmektede arada gelen tuz tanecikleri,kekik aroması,altının zeytinyagına bandırılmıs hissi ekmeği cokca güzelleştiriyor.Aklımda karamelize soganla bu ekmeği yapmak vardı ama ilk olarak kekikle yapıp ekmeği anlamak istedim.

Tarif Peter Reinhart'a ait.İnstagramda Tarte yaptıgından beri aklımdaydı.O tarif vermemişti ama ben nette kolaylıkla bulup aynı tarifi uyguladım.Diger buldugum tariflere oranla biraz daha ugrastırıcı bu.Katlamalar,mayalama süresi,buzdolabında bekletme hepsine birebir uydum.Hatta ertesi güne ekmeğin pişmesi gerekiyorken ben 2 gün sonra pişirdim.Sizde yapıp en fazla 3 gün sonra pişirebilirsiniz.İşinize nası geliyorsa kısacası.

Bir tepsiden 12 dilim büyük kare ekmek cıkıyor.Ben pişirdikten sonra yarısınıda daha sonra harika sandvicler yapmak icin buzluga attım.Sizde böyle yapabilirsiniz.Üst malzemelerinde tamamen serbestsiniz.Zeytin.domates,sogan,farklı aromalar katanlar cok.Ama bu haliylede cok lezzetli.


Malzemeler:

5 su bardagı  un
1 paket kuru maya
2 cay k tuz
6 corba k zeytinyag
2 su b ılık su

Üstü için: 

1/2 su bardagı zeytinyag
Kuru kekik (varsa taze kekik)
Biberiye
Deniz tuzu

Un,mayayı kapta karıstırıp su ve zeytinyagını ekleyin.Elde yoguruyorsanız hafif yapısık olacak,stand mikser kullanıyorsanız tabanının yapısık olması normaldir.Eger kenarlarıda yapısıyorsa azar azar un ilavesi yapın.

Un serptiginiz tezgaha hamuru alıp kare seklini verin.Üzerine zeytinyag sürüp,un serpin.5 dakika bekletin.Ellerinizi unlayıp dinlenmiş hamuru iki kenarından tutup cekerek 3 katı büyüklük elde edin.
Ortaya dogru bir ucunu getirip,diger ucu üzerine kapatın.Mektup katlamada deniyor bu işleme.Hamuru tekrar yag le ovup,un serpip üzerini strec filmle kapatıp bir tepsi üzerinden yada tezgahta 30 dakika mayalandırın.Aynı sekilde 2 kere daha hamur katlama işlemini yapıp son katlamadan sonra 1 saat daha mayalandırın.

Bu aradada kekikli yagı olusturun.1/2 su bardagı zeytinyagı,kekik ve biberiyeyi karıstırın.Yarısını tepsiye dökün ve yayın.Mayalanan hamuru dikdörtgen sekilde tepsinin ortasına yerleştirin.Kalan zeytinyagının yarısını hamurun üzerine döküp parmaklarınızla hamura bastırarak tepsinin kenarlarından bolsuk kalacak sekilde yayın.Strec filmle kaplayıp ertesi güne kadar,en fazla 3 gün dolapta bekletin.

Pişirmeden 3 saat önce dolaptan cıkarın.Geriye kalan kekikli yagın hepsini hamurun üzerine döküp hamuru tepsiye tamamen yayın.Bu asamada üzerine deniz tuzu veya istedginiz malzemeyi serpiştirebilirsiniz.3 saat boyunca oda sıcaklıgında tekrar strecleyerek,hamuru mayalandırıp kabarmasını saglayın.

250* derecede 15 dakika ön ısıtma yapılmıs fırına tepsiyi sürün.225* dereceye düsürerek 10 dakika pişirin.Ardından tepsinin yönünü değiştirip (ön kısım arkaya,arka kısım öne) 5-10 dakika daha üstü altın rengini alana kadar pişirin.Soguduktan sonra dilimleyerek,afiyetle yiyin.


3 yorum:

  1. kübra bloğunu nerden takip edeceğim bulamadım çok hazine bir yer:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşin aslı bende blogta acemiyim yani sadece yaz yayınla işi yapıyorum.Sayfa tasarımındandanda anlamıssınızdır 😁 Sanırım takip etmek icin profilime girmeniz gerekiyo 😊

      Sil